måndag 10 augusti 2009

Om val av partner

Tänk att valet av den man älskar kan väcka så mycket känslor och så mycket hat. Lite bloggläsande i förmiddags ledde mig till följande klipp på YouTube.

- - - Klippet är borttaget på grund av att det stred mot användarrättighetern - - -

För er som inte pallar kan titta på klippet så kan jag berätta att det är Portia De Rossi som ber om ursäkt för allt lidande hon orsakat personerna som demonstrerade i samband med hennes bröllop med Ellen DeGeneres, på ett härligt ironiskt sätt. Jag skrattade gott en stund, sen blev jag lite mörkrädd. Varför är det så provocerande med folk som älskar varandra? Varför får man inte älska vem man vill? Finns det verkligen inget bättre att demonstrera om? Annat att bry sig om? Och om man nu ska bry sig om vem någon älskar så kanske det finns viktigare delar av förhållandet än vilket kön de ingående parterna har. Jag skulle önska att man demonstrerade när kvinnor gifter sig med en man för pengarnas skull, när en man gifter sig med en kvinna för att få hemhjälp, när en kvinna gifter sig med en man som slår henne, när ett par gifter sig av bekvämlighet eller för att rädda ett förhållande som är på väg att braka åt skogen. Det finns så mycket dåliga anledningar att gifta sig, att det borde vara en självklarhet att fira de som gifter sig av kärlek och för att de vill dela livet med någon tills döden skiljer dem åt. Sen om det innebär att de inte får snopp kan väl kvitta. Eller?

1 kommentar:

Robert Nilsson sa...

Så självklart att det inte ens borde sägas. Underbart vad ett par tusenår av ingrodda normer kan ställa till med i huvudet på folk...